martes, 24 de abril de 2012

Existeix l'edat Mitjana?

Extret del diari el Mundo i algunes revistes d'internet.


Va existir l'edat Mitjana?


No és sorprenent, Niemitz i Illigs no estan sols en la seva veritat revelada. A Rússia, un grup d'historiadors i matemàtics (Nikolai Morozov, Anatoly Fomenko-foto-...) va obrir el camí a mitjans dels 80. Basant-se en els treballs d'inspiració bíblica de Jean Hardouin (1649-1729) que tant van agradar a Isaac Newton, els ínclits van arribar a la conclusió que totes les dates estaven mal, i que al segle XVI els monjos benedictins es van encarregar de falsificar milers de textos grecs i romans. Així, expliquen, el Vell Testament es va escriure en realitat entre els segles XIV i XVI, i la història de Grècia, Roma o Egipte la hi van inventar aquests mateixos religiosos.

El curiós de totes aquestes teories no és que algú hagi malgastat tinta i paper en escriure o que algun cerporro perdi temps escrivint sobre elles al seu bloc, sinó que als seus autors no els hagin fitxat ja per la Real Acadèmia de la Història.


 Segons alguns experts, aquesta foto de la coronació de Carlemany podria ser falsa.

El 1997, a la minisèrie de Nexus 'La guerra dels Déus' (God Amb) hi havia una parida que a mi, ingenu, em va fer molt gràcia. Déu i Mahoma es trobaven abans d'un combat i un li deia a l'altre: "Tu per aquí! No ens vèiem des de les Croades! ". El curiós va ser la reacció d'un tal Todd C. Farmer, que va enviar una carta que Mike Baron i Steve Rude no van tenir més remei que publicar. Segons ell, l'acudit era "un insult a la intel · ligència de la gent, les Croades són un frau, propaganda creada per la reialesa britànica i els capellans".

Fins fa poc, era la teoria més absurda que havia escoltat (i he escoltat algunes), però vaig haver de reclassificar-després de llegir un article de Jerry Glover per Fortean Times sobre la estranyes idees de l'alemany Hans-Ulrich Niemitz i els seus il · lustres col · legues. Segons ells, l'alta edat mitjana (des de la caiguda de l'Imperi Romà fins a l'any 1000) mai va existir i al nostre calendari cal restar-li ni més ni menys que 300 anys. En altres paraules, estem en 1711. És el que es coneix com la Hipòtesi del Temps Fantasma (o la Teoria del Temps Inventat, segons el seu col · lega Heribert Illigs).

 Segons aquesta escola historiogràfica, hi ha una fallada en el nostre calendari, el que significa que entre l'any 600 i el 900 no va passar res. Més ben dit, aquests anys es van afegir en fer el trànsit del calendari julià al gregorià. En realitat, hi ha dos períodes fantasma. Un entre 583 i 661 i un altre entre 750 i 968. Tan senzill com això.

Niemitz, si paper 'Va existir realment l'alta edat mitjana?', Planteja que la desaparició d'aquests 300 anys del calendari va poder ser un error, una mala interpretació dels documents disponibles o una conspiració. A aquest pregunta no dóna cap resposta clara, així que cada un que agafi la que més li agradi (o les tres alhora, tant se val).

La segona qüestió que planteja és com és possible que ningú li reconegui el mèrit. Aquí la resposta és un clàssic. Ell ho diu més acadèmicament, però en Clar i paladí ve a explicar que els historiats són una mica hijoputas i no s'atreveixen a qüestionar les teories dominants. És veritat, si els costa assumir que les piràmides són marcianes o que l'Atlàntida va existir (de fet hi ha restes definitius en uns 50 llocs), que no s'atreveixin amb el calendari és d'allò més normal.

Això sí, el que no li falten són proves. Una-inapel · lable-és la capella palatina del Palau de Aquisgrà (pràcticament l'únic que queda d'aquest monument catalogat per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat) que, segons explica, és un anacronisme arquitectònic: no va poder ser construït al segle VIII (que no va existir) sinó uns 200 anys més tard.

 I és que Carlemany (el que va fer construir el Palau) és la clau d'aquest misteri. És, diuen, un personatge fictici així que, lògicament, no va poder deixar rere seu edifici algun. El que va passar és que l'emperador Oto III va viure al segle VII, el que li semblava poc per a un tipus tan important. Així que amb l'ajuda del seu lloctinent Gerbertg d'Aurillac (més tard papa Silvestre II) va organitzar un exèrcit de falsificadors per alterar el calendari i fer coincidir el seu regnat amb una data tan simbòlica com l'inici del segon mil · lenni.

Pel camí, es van inventar a Carlemany per dotar el citat monarca d'una il · lustre ascendència que no tenia. Tan fàcil com això i els historiadors segueixen sense entendre-ho. Com arribar Niemitz i cia. a aquestes conclusions sense passar per la LOGSE? Aquest és l'únic misteri.

Com en tota teoria estrambòtica, aquesta alguna cosa-encara que molt poc-de veritat. Abans es considerava que l'edat mitjana abastava des del segle V (la caiguda del Imperi Romà) fins al XV (descobriment d'Amèrica), encara que ara el concepte de alta edat mitjana ha caigut en desús i els historiadors malvats prefereixen considerar l'etapa que va del V al X com l'antiguitat tardana, ja que és un període de transició.

Els canvis d'una societat esclavista a una altra feudal, la descentralització o la fi de la cultura clàssica no van ocórrer de cop i volta, sinó que va ser un trànsit progressiu que no va passar al mateix ritme a tot Europa. Aquests canvis van succeir exactament en l'època que aquests volen esborrar del almanque.


No hay comentarios:

Publicar un comentario